Ce se întâmplă cu banii tăi în 2021: de ce este o idee proastă să-i ții în bancă, conform experților
Tot mai multe țări au introdus dobânzile negative la sume de bani semnificative ținute în bănci. Cu alte cuvinte, epoca dobânzilor generoase a dispărut. Acum, băncile îți iau ”chirie” pentru că îți găzduiesc banii.
Indiferent cât de bine te pricepi la imobiliare, criptomonede, gelaterii sau restaurante, niciodată nu a fost mai important decât acum să-ți investești economiile. Altfel, vei începe să pierzi. Vicepreședintele Băncii Naționale a Elveției a dat de curând un interviu și a insistat asupra faptului că, în cel mai bun caz, dobânzile la depozite pe plan global vor rămâne scăzute. În mod real, există șanse mari ca dobânzile negative să devină un standard adoptat global.
Avertismentul experților despre bani ținuți în bănci
Fritz Zurbruegg este vicepreședintele Băncii Naționale a Elveției. Din această poziție, a făcut mai multe pronosticuri referitoare la viitorul global al finanțelor. În opinia sa, ratele dobânzilor vor rămâne scăzute în fiecare colț al mapamondului. ”Este de aşteptat ca pe plan global ratele dobânzilor să rămână nemodificate în următoarea perioadă”, a afirmat oficialul, într-un discurs rostit la Universitatea din Lucerna, scrie Agerpres.
În spatele acestei noi realități, se află pe de o parte îmbătrânirea populației. Pe de alta, declinul productivității reprezintă de asemenea un factor. În același timp, băncile centrale din economiile avansate adoptă politici monetare expansioniste, insistă Zurbruegg.
„O astfel de politică este necesară în continuare pentru a contracara impactul crizei provocate de pandemia de Covid-19. Prin urmare, este de aşteptat ca ratele dobânzilor să rămână la un nivel scăzut încă un timp. Considerăm că în acest moment vulnerabilităţile de pe piaţa imobiliară sunt la un nivel ridicat”, a avertizat Zurbruegg.
Pentru context și ca să înțelegi mai bine de unde vine viziunea oficialului elvețian asupra pieței financiare, din 2015, Banca Naţională a Elveţiei a menţinut la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB. În plus, intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Există riscul ca sistemul bancar să se confrunte cu pierderi considerabile dacă ratele dobânzilor se majorează abrupt, deşi rezervele de capital vor face ca majoritatea băncilor să poată absorbi pierderile, a concluzionat vicepreședintele Băncii Naționale a Elveției.